Verschillende transportsystemen in de landbouw

In de landbouw is tegenwoordig een groot gedeelte geautomatiseerd om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Dit wordt onder andere gedaan met behulp van transportbanden. In de landbouw is er een behoorlijk aanbod in transportbanden. In dit artikel vertellen we er meer over.

Een hallenvuller

De hallenvuller wordt ook wel een telescopische transportband genoemd. De band bestaat uit één doorlopende band en is tevens voorzien van een zogenaamde S-lus. De producten maken hierdoor dus ook geen val. Daarbij kan de hallenvuller ook de hoogte worden verkleind om de val nog verder te beperken. Een hallenvuller wordt onder andere vaak bij het transporteren van aardappelen ingezet.

De duoband

Wil je een dubbele transportband kopen? Dan is een duoband een dubbele transportband die vrijwel voor elk bedrijf wel toepasbaar is. Dit komt voornamelijk doordat de duoband een gemakkelijk verstelbare transportband is. De banden zijn in een hoek ten opzichte van elkaar geplaatst waardoor ze erg gemakkelijk te plaatsen zijn. Daarbij kan de duoband ook weer gemakkelijk worden ingeklapt zodra deze naar de opslagplaats gebracht moet worden. Bij de duobanden is de capaciteit afhankelijk van de afmetingen en snelheid.

Een doseerhopper

Worden je producten laag getransporteerd? Dan is een doseerhopper het ideale systeem. Een doseerhopper werkt vaak uitstekend samen met de transportbanden. Een duoband of hallenvuller kunnen de doseerhoppper vaak prima aanvullen. De doseerhopper neemt vaak de producten als eerste in ontvangst alvorens ze dus op de transportband gaan. De doseerhopper kan het beste gevoed worden met door met een shovel of heftruck de producten vanaf de grond in de doseerhopper te verwerken.

Transportband kopen of huren?

Bovengenoemde machines zijn natuurlijk allemaal heel erg handig. Er moet echter wel geld beschikbaar zijn om zo een machine te kunnen kopen. Is dat niet het geval, maar lijkt het je toch handig om te hebben? Dan kun je er ook voor kiezen om een transportband te huren. Dan kun je in ieder geval tijdelijk gebruik maken van een transportband en de productiecapaciteit opschroeven.