Gastblog: Zonneboilers? Zijn ze de moeite waard?

Voor standaard Cv-ketels worden doorgaans fossiele gassen gebruikt om water verwarmen, die door middel van een pijpensysteem door het gebouw de warmte verspreid. Het werkt snel, effectief en simpel. Dat klinkt perfect, niet? Toch is gas niet zo’n duurzame voorziening. Het kan in de toekomst opraken en wordt op een natuurlijk-onvriendelijke manier gewonnen, dus is er veel baat naar duurzame alternatieven voor bouwen en wonen. Een zonneboiler is zo’n alternatief. Maar is dit de moeite waard?

De zonneboiler in werking

Een zonneboiler gebruikt zonnecollectoren, een soort van zonnepanelen op het dak, om vloeistof te verwarmen. Deze hete vloeistof wordt verzameld in een boiler, en deze zorgt uiteindelijk voor de warmte. Zo krijg je dus warm water die de boiler kan gebruiken voor andere doeleinden, zoals het verwarmen van radiatoren, de douche of het afwasmachine. Er is wel een grote ‘maar’. Over het algemeen is de capaciteit van zo’n boiler niet heel hoog, waardoor je het eigenlijk zou moeten combineren met een normale of elektrische Cv-ketel.

Wat kost zo’n boiler

Deze zonneboilers zijn er uiteraard in meerder vormen en maten, en gebaseerd op de capaciteit ben je al snel tussen de 3.000 tot 8.000 euro kwijt. Dit zal vooral neerkomen op het water- en warmtegebruik, wat verschilt met de hoeveelheid mensen er gebruik van willen maken. Hoe groter de capaciteit van de boiler, hoe meer zonnecollectoren je nodig zult hebben. Het kan zijn dat je geen ruimte hebt voor de hoeveelheid benodigde collectoren.

Een waardevol alternatief?

Een zonneboiler is uiterst duurzaam, maar prijzig en ook vrij onpraktisch. Als je veel gezinsleden hebt en een klein dak, zal je maar weinig warmte uit zo’n boiler halen. In principe heel je over het algemeen de kosten van zo’n boiler er uit tussen de 3 en 6 jaar. Aangezien Nederland niet altijd zonnig is, zal je hoogstwaarschijnlijk wel een back-up boiler moeten hebben die op een andere voorziening werkt. Misschien niet de juiste verduurzaming van jouw woning? Op Bouwaanrader beschrijven we ook andere alternatieven.